Veelgestelde vragen

Met de zwangerschapscursus Samen Bevallen kunnen jullie je samen voorbereiden op de geboorte van jullie kindje. Of het nu jullie eerste of derde kindje op komst is, Samen Bevallen biedt jullie de informatie en praktische tips om goed voorbereid te zijn op de bevalling en de keuzes te maken die bij jullie passen. Jullie leren technieken die tijdens de bevalling toegepast kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingstechnieken of hoe je je partner kunt helpen om de bevalling zo ontspannen mogelijk te doorlopen.

Nee. Samen Bevallen geeft jullie informatie, praktische tips en concrete oefeningen om jullie te helpen voorbereiden op de bevalling. Bij alle informatie en oefeningen wordt uitgelegd wat jullie kunnen verwachten, hoe je je partner kunt helpen en wat jullie opties zijn. Dat doen onze zwangerschapsdocenten vanuit een brede kennisbasis. Onze docenten hebben een opleiding van twee jaar gehad en laten zich periodiek bijscholen naar de laatste (wetenschappelijke) inzichten en ontwikkelingen.

Jazeker! Ben je bewust alleenstaande moeder, is de relatie met je partner over of weet je al dat iemand anders jou gaat steunen tijdens de bevalling? Een moeder, vriendin of vriend kan dan samen met jou deelnemen aan de cursus als ‘bevallingspartner’, zodat zij/hij ook alles leert en jou tijdens de bevalling goed kan ondersteunen en coachen.

Meestal wordt gestart met de cursus als jullie tussen de 24 en 30 weken zwanger zijn. Zijn jullie zwanger van een meerling of bestaat er een grotere kans op vroeggeboorte, dan zullen jullie misschien iets eerder starten. Er worden groepen samengesteld van stellen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Het is voor het indelen van de groepen handig om je vroeg aan te melden.

Jullie kunnen je al aanmelden vanaf 12 weken zwangerschap. Hoewel er vaak gewacht wordt met aanmelden tot na de 20-weken-echo, is het voor sommige locaties echt noodzaak om je vroeg aan te melden omdat de groepen anders al vol zitten. Als jullie al verder dan 20 weken zijn, meld je dan zo spoedig mogelijk alsnog aan! Soms valt er iemand uit waardoor er weer een plekje vrij komt en soms wordt er alsnog een extra groep gestart. Als jullie al de 30 weken voorbij zijn, wordt het soms moeilijker om jullie in te plannen, aangezien de complete zwangerschapscursus 7 weken duurt. Maar informeren kan altijd en wellicht is de minicursus van 4 weken of een privécursus anders een optie.

Vereniging Samen Bevallen vindt het belangrijk dat er sfeer en veiligheid gecreëerd kan worden tijdens een cursus. Bij iemand thuis in een huiskamer is dit met een kleine groep vaak makkelijker te regelen dan in een cursuslokaal met TL-verlichting. Als je verschillende houdingen (bijvoorbeeld om de weeën op te vangen) gaat uitproberen, is het handig om materialen te gebruiken zoals je die thuis ook hebt. Maar er zijn ook zwangerschapsdocenten die een eigen praktijkruimte hebben of die bijvoorbeeld in een mooie, intieme ruimte bij een verloskundigenpraktijk of school de cursus aanbieden. Vraag het gerust na bij de locatie van jouw keuze waar de cursus gegeven gaat worden.

Vereniging Samen Bevallen leidt haar eigen zwangerschapsdocenten op in een opleidingstraject van minimaal een tot maximaal twee jaar. Er dienen drie examens met goed gevolg gemaakt te worden en diverse stages te worden gelopen voordat een zwangerschapsdocent daadwerkelijk zelfstandig de cursus Samen Bevallen mag gaan geven.

Alle zwangerschapsdocenten zijn zelf moeder, hebben minimaal één kind gebaard en zijn dus ervaringsdeskundigen. Vaak komen zwangerschapsdocenten Samen Bevallen uit (para)medische beroepen of uit het onderwijs, maar niet altijd. Wat ze sowieso allemaal gemeen hebben, is een grote passie voor het op een fijne en duidelijke manier voorlichting geven aan zwangeren en hun partners.

Na inschrijving ontvang je van jouw zwangerschapsdocent een uitnodigingsbrief of mail waarin dit staat beschreven. Bij sommige locaties hoef je voor de cursus niets mee te nemen. Er wordt alleen van je verwacht dat je makkelijk zittende kleding draagt voor het doen van oefeningen op de grond en met name voor de ontspanningsoefeningen. Dit betekent niet dat je sportkleding hoeft te dragen. Je moet je gewoon makkelijk kunnen bewegen, dus geen nauwsluitende kleding.

Er zijn locaties waarbij gevraagd wordt of je ieder een matje of slaapzak mee wil brengen voor de oefeningen op de grond. Bij sommige locaties is het gebruikelijk dat het cursusbedrag tijdens de eerste les wordt betaald, maar in de meeste gevallen heb je het cursusbedrag al van te voren overgemaakt.

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een gedeelte van) een zwangerschapscursus en sommigen niet. Dit is afhankelijk van welke zorgverzekeraar en welke aanvullende verzekering je hebt, maar bijvoorbeeld ook welke collectiviteit je hebt afgenomen. Om teleurstelling achteraf te voorkomen wordt aangeraden om van te voren te informeren bij je zorgverzekeraar waar je voor in aanmerking komt. Vraag dan ook meteen na welke eisen er gesteld worden aan de betreffende nota of kwitantie. Sommige zorgverzekeraars willen bijvoorbeeld de geboortedatum of het BSN-nummer van hun cliënt op de nota of kwitantie zien staan. Deze informatie is erg privacygevoelig, dus vraagt een zwangerschapsdocent die niet standaard bij je op. Maar als dit voor jullie zorgverzekeraar noodzakelijk is, zet ze het met alle liefde en plezier wel op jullie nota of kwitantie uiteraard.

Als je partner redelijk goed Nederlands verstaat, is het vaak geen probleem om toch deel te nemen aan een Nederlandstalige groepscursus. Er is ook een woordenlijst beschikbaar waarin de belangrijkste begrippen en termen uit de cursus vertaald zijn in het Engels. Als er tussentijds steeds vertaald moet worden, is het wellicht beter om te kiezen voor een privécursus.

Op veel locaties is het ook mogelijk om een Engelstalige cursus Samen Bevallen te volgen en er zijn ook zwangerschapsdocenten die cursussen in andere talen aanbieden. Informeer hier naar bij de locatie bij jou in de buurt.

Als jullie zwangerschap niet goed is afgelopen door bijvoorbeeld een miskraam of vroeggeboorte, dan is dat al droevig en stressvol genoeg. Uiteraard kunnen jullie je dan afmelden voor de cursus. Afhankelijk van de situatie en startdatum van de cursus zoeken we naar een passende oplossing.
Wanneer je in het ziekenhuis komt te liggen en niet naar de cursus zou kunnen komen zijn er vaak nog mogelijkheden om de cursus te volgen en/of informatie te krijgen. Vraag dit zeker na bij jouw zwangerschapsdocent of het Centraal Aanmeld Punt (CAP) van jouw cursuslocatie.
Voor alle andere redenen waarom je je kort voor aanvang van de cursus afmeldt (twee tot vier weken voor de start) wordt er in principe een vergoeding gerekend van 50% van het cursusgeld plus het eventuele inschrijfgeld. Het is namelijk niet zeker dat er nog iemand anders op de wachtlijst staat die jullie plek kan innemen. Meer hierover kun je lezen in de Algemene Voorwaarden, onderaan deze pagina. Vanaf 2 weken voor aanvang van de cursus en gedurende de cursus, is bij afmelding door de cursist het volledige cursusbedrag verschuldigd.

Als jullie je hebben aangemeld, wordt er vanuit gegaan dat jullie de cursus gaan volgen en wordt er een plekje voor jullie vrijgehouden. Als het onverhoopt niet goed gaat met jullie zwangerschap en je wordt in het ziekenhuis opgenomen, dan kun je je afmelden. Voor alle andere redenen waarom jullie je kort voor aanvang van de cursus afmelden (twee tot vier weken voor de start) wordt er in principe een vergoeding gerekend van 50% van het cursusgeld + het eventuele inschrijfgeld. Het is namelijk niet zeker dat er nog iemand anders op de wachtlijst staat die jullie plek kan innemen. Meer hier over kun je lezen in de Algemene Voorwaarden die te vinden zijn op deze site (onderaan de pagina). Vanaf 2 weken voor aanvang van de cursus en gedurende de cursus, is bij afmelding door de cursist in principe het volledige cursusbedrag verschuldigd.

Wat fijn dat de cursus je goed bevallen is! En wat leuk dat je de cursus zelf wilt gaan geven. Nieuwe collega’s die het ook belangrijk vinden om aanstaande ouders een goede basis mee te geven, zijn altijd welkom!

Om actief te mogen zijn als zwangerschapsdocent Samen Bevallen en dus de cursus Samen Bevallen te mogen geven, dien je lid van Vereniging Samen Bevallen te zijn. Uiteraard dien je hiervoor eerst de opleiding tot zwangerschapsdocent Samen Bevallen met een positief eindresultaat af te ronden.

Meer informatie over de opleiding tot zwangerschapsdocent Samen Bevallen vind je hier.

De opleiding tot zwangerschapsdocent Samen Bevallen bevat meer en andere informatie dan alleen de vakken die een verloskundige / gynaecoloog / verpleegkundige / etc. tijdens haar opleiding heeft gekregen. Hoewel de basiskennis op het gebied van bijvoorbeeld anatomie bij deze beroepsgroepen sterk aanwezig is, is het overbrengen van deze basiskennis aan zwangeren en hun partners een ander verhaal. Vandaar dat Vereniging Samen Bevallen geen vrijstellingen geeft. Wel zal iemand die in een van deze beroepsgroepen opgeleid is dan wel werkzaam is, de lessen mogelijk makkelijker kunnen doorlopen.

Om actief te mogen zijn als zwangerschapsdocent Samen Bevallen en dus de cursus Samen Bevallen te mogen geven, dien je lid van Vereniging Samen Bevallen te zijn. Uiteraard dien je hiervoor eerst de opleiding tot zwangerschapsdocent Samen Bevallen met een positief eindresultaat af te ronden.

Als je lid bent, zijn bij het lidmaatschap inbegrepen:

  • een abonnement op het magazine van Vereniging Samen Bevallen;
  • de jaarlijkse toegang tot symposia en bijscholingsdagen van Vereniging Samen Bevallen.

Als je stopt met het geven van cursussen Samen Bevallen, vervalt ook je lidmaatschap van Vereniging Samen Bevallen. Uiteraard kun je er dan wel voor kiezen om je lidmaatschap om te zetten in een abonnement op het magazine van Vereniging Samen Bevallen. Je ontvangt dan nog wel regelmatig het magazine en steunt hiermee de vereniging. Je mag jezelf dan alleen geen zwangerschapsdocent Samen Bevallen meer noemen en de cursusnaam Samen Bevallen mag je dan ook niet langer gebruiken.

"Mijn partner stond er nogal sceptisch in en ook zijn vrienden vonden het hilarisch, een 'pufcursus'. Door de cursus was hij echter mega goed voorbereid op de bevalling en nu zegt ie tegen iedereen die een baby krijgt dat het echt een must is een bevalcursus te volgen. Hij had vooraf echt een vertekend beeld (pufcursus), maar vooral het informatieve stuk wat elke les aan bod kwam, heeft hem enorm geholpen om relaxt de bevalling in te gaan, waardoor hij mij ook goed kon ondersteunen."

Ashley en Brian