Handige info

Algemene vragen

Wat is Samen Bevallen voor zwangerschapscursus?

Samen Bevallen is een zwangerschapscursus die sinds 1983 bestaat en waar cursisten over het algemeen zeer tevreden over zijn. Het speciale is dat de partner alle cursusavonden mee komt en dat ook hij (of zij) alle informatie krijgt die belangrijk is om te weten als aanwezige bij een bevalling. Bovendien leert de partner diverse vaardigheden waarmee hij of zij kan helpen en ondersteunen tijdens de bevalling. Er is ruim aandacht voor informatieoverdracht, het stellen van vragen, het bespreken van onzekerheden en het oefenen van ontspanning, ademhaling, houdingen, perstechniek, pershoudingen en massage.

Mijn partner is bang dat het een soft gedoe is?

Je kunt je partner helemaal gerust stellen. Samen Bevallen is een cursus waarbij je allebei veel informatie krijgt. Met deze informatie kunnen jullie samen je eigen keuzes maken ten aanzien van veel zaken rondom de bevalling. Er is geen vingertje dat jullie wijst hoe dingen moeten. Veel partners zien op tegen het puffen. Bij het aanleren van de ademhalingen krijgt de partner vooral een coachende en controlerende rol. Het puffen is slechts een kort onderdeel van de cursus, daarnaast wordt er veel meer geoefend, uitgelegd, video vertoond, gesproken en gelachen! Laat je partner op onze site wat ervaringen lezen die door andere partners geschreven; zij hadden vaak ook twijfels, maar waren na de eerste avond helemaal enthousiast!

Wat houdt de weekendcursus Samen Bevallen in?

Een paar maal per jaar wordt er een weekendcursus georganiseerd. Van vrijdag tot zondag wordt in een verkorte vorm de zwangerschapscursus Samen Bevallen gegeven aan groepen van 4 tot 6 paren. Voor meer informatie kijk je bij Cursussen onder 'Weekendcursus'.

Kunnen we ook een privécursus volgen?

Veel regio's bieden een privé zwangerschapscursus aan. Voor beschikbaarheid van cursusleidsters in jullie regio kijk je even bij 'Zoeken en Inschrijven'.

Wij zijn in verwachting van ons volgende kindje. Is er ook een verkorte zwangerschapscursus?

In diverse regio’s worden herhalingscursussen aangeboden voor ouders die van een tweede of volgend kind in verwachting zijn. Dit zijn verkorte zwangerschapscursussen die variëren van 3 tot 5 avonden. Niet alle regio’s kunnen een dergelijke cursus in groepsverband aanbieden, aangezien dit afhankelijk is van de vraag. Als er slechts één paar is dat een herhalingscursus wordt er vaak een korte privé-opfriscursus aangeboden of er wordt aangeboden om met de complete of minicursus mee te doen.

Ik heb belangstelling voor het tijdschrift Samen Bevallen. Kan ik een exemplaar bestellen?

Het tijdschrift is bestemd voor zwangerschapsdocenten en andere belangstellenden die met zwangeren werken.Geïnteresseerden kunnen een proefnummer aanvragen via info@samenbevallen.nl. Een proefnummer kost € 5. Dit dient overgemaakt te worden naar rekeningnummer NL 48 INGB 0002 2078 46 t.n.v. Samen Bevallen te Gouda. Vermeld hierbij uw naam en adres. Na ontvangst van betaling zal het tijdschrift zo snel mogelijk worden toegezonden. Men kan door lid te worden van de vereniging zich op dit blad abonneren. De kosten bedragen € 35.- per jaar. Men ontvangt dan tevens korting op de toegangsprijs van onze jaarlijkse studiedag.

Hoe word ik lid van de Vereniging Samen Bevallen?

Een lidmaatschap kan worden aangevraagd via info@samenbevallen.nl en kost € 35 per jaar. Elk kwartaal ontvangen leden het tijdschrift van de Vereniging Samen Bevallen en leden hebben korting op deelname aan de jaarlijkse studiedag van Samen Bevallen. Met een lidmaatschap steun je de Vereniging Samen Bevallen zodat zij zich verder blijft ontwikkelen en aanstaande ouders de beste voorbereiding op de bevalling en kraamtijd kan geven! Opzeggen van het lidmaatschap dient vóór 1 december te gebeuren bij de penningmeester van Samen Bevallen (penningmeester@samenbevallen.nl). Zonder opzegging wordt het lidmaatschap stilzwijgend verlengd.

Aanmelden

Waar kan ik een zwangerschapscursus van Samen Bevallen volgen?

Ga naar het kopje 'Zoeken en Inschrijven'. Er verschijnt een landkaart van Nederland met alle locaties waar de zwangerschapscursussen van Samen Bevallen worden gegeven. Zoek ons logo die het dichtstbij je woonplaats is voor een zwangerschapscursus bij jou in de buurt.

Wanneer begint de zwangerschapscursus van Samen Bevallen?

Meestal start je met een van onze zwangerschapscursussen als je tussen de 24 en 28 weken zwanger bent. Er worden groepen samengesteld van stellen die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. Het is voor het indelen van de groepen handig om je vroeg aan te melden, zo tussen de 12 en 17 weken. Ben je verder in je zwangerschap, probeer je dan zo snel mogelijk aan te melden zodat er een geschikte groep voor jullie gevonden kan worden.

Wanneer moet ik me aanmelden voor een zwangerschapscursus van Samen Bevallen?

Je kunt je al aanmelden vanaf 12 weken zwangerschap. De beste tijd om je aan te melden is vóór je 20ste zwangerschapsweek. Als je al langer zwanger bent, meld je dan zo spoedig mogelijk alsnog aan! Soms valt er iemand uit waardoor er weer een plekje vrij komt en soms wordt er alsnog een extra groep gestart. Als je al de 30 weken voorbij zwanger bent wordt het soms moeilijker om je in te plannen, aangezien de complete zwangerschapscursus 9 weken duurt. Maar informeren kan altijd en wellicht is de mini-cursus van 4 weken of een privé-cursus een optie?

Waarom wordt de cursus vaak bij de cursusleidster thuis gegeven?

Bij iemand thuis kunnen we met een kleine groep meer sfeer en veiligheid creëren dan in een cursuslokaal met tl-verlichting. Als je verschillende houdingen (bijvoorbeeld om de weeen op te vangen) gaat uitproberen, is het handig om materialen te gebruiken zoals je die thuis ook hebt. Je bent straks een groot deel van de bevalling thuis en gaat daar dus je weeën opvangen. Het komt ook voor dat een cursusleidster een andere geschikte ruimte heeft en de zwangerschapscursus niet thuis geeft.

Waar moet ik me afmelden als ik toch besloten heb de zwangerschapscursus niet te gaan volgen?

Neem contact op met de persoon bij wie je je hebt aangemeld, dus bij het aanmeldpunt in je regio. Als je al bericht hebt ontvangen van je eigen cursusleidster kun je ook haar bellen of een email sturen. Lees wel de algemene voorwaarden voordat je je afmeldt, er kunnen consequenties zijn.

Mijn partner spreekt niet zo goed Nederlands, kunnen we toch een cursus Samen Bevallen volgen?

Als uw partner het Nederlands redelijk goed verstaat, is het geen probleem. Maar als er tussentijds steeds vertaald moet worden is het beter om een privé-cursus aan te vragen. In sommige regio’s is het mogelijk om een Engelstalige zwangerschapscursus te volgen.

Ik ben mijn brief kwijt en weet niet meer waar ik moet zijn voor de zwangerschapscursus!

Mocht je echt alles kwijt zijn dan kan je via de site bij 'Zoeken en Inschrijven' zoeken naar de gegevens van je cursusplaats. Via dat contact kan je dan de gegevens voor jullie zwangerschapscursus achterhalen.

Kosten

Hoe komt het dat er verschillende prijzen gehanteerd worden?

Binnen de vereniging Samen Bevallen zijn er marges afgesproken waarbinnen de cursusprijs moet liggen. De grote steden zitten vaak aan de top van deze prijsafspraken en in andere gebieden van ons land kun je een lagere prijs tegenkomen.

Moet je altijd inschrijfgeld betalen?

Dit is afhankelijk van de regio waar je woont. Sommige regio’s vragen inschrijfgeld en registreren je dus pas als het inschrijfgeld binnen is; andere regio’s hebben ervoor gekozen om het cursusgeld ineens te innen op de eerste cursusavond of geven van tevoren aan hoe het geld overgemaakt kan worden op een rekening.

Wordt de zwangerschapscursus Samen Bevallen vergoed door de verzekering?

Er is helaas geen eenduidigheid. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden een gedeelte van de zwangerschapscursus. Dit is afhankelijk van het pakket en de aanvullende verzekering. Ook alle soorten zwangerschapscursussen worden vergoed en om teleurstelling of afmelding te voorkomen raden we aan om te van te voren te informeren bij je verzekeraar waar je voor in aanmerking komt . Het is wel raadzaam om een kwitantie in te sturen naar de ziektekostenverzekeraar.

https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2018/zwanger-vergoedt-zorgverzekering

Valt de Samen Bevallen zwangerschapscursus onder de AWBZ?

Deze vraag wordt wel eens door de ziektekostenverzekeraar gesteld. Het antwoord is: nee.

Tijdens de cursus...

Wie geeft de zwangerschapscursus Samen Bevallen?

De vereniging Samen Bevallen leidt haar eigen cursusleidsters op in een opleidingstraject van anderhalf tot twee jaar. Men moet 3 tentamens met goed gevolg afleggen en diverse stages lopen voordat men als cursusleidster van start kan gaan. Vaak komen onze cursusleidsters uit (para)medische beroepen of uit het onderwijs.

Wat moet je meenemen naar de zwangerschapscursus?

Bij sommige cursusleidsters hoef je niets mee te nemen. Er wordt alleen van je verwacht dat je makkelijk zittende kleding draagt voor het doen van de oefeningen op de grond en met name voor de ontspanningsoefeningen. Dit betekent niet dat je sportkleding hoeft te dragen; je moet je gewoon makkelijk kunnen bewegen (geen nauwsluitende kleding). Er zijn cursusleidsters die vragen of je ieder een matje of slaapzak mee wil brengen voor de oefeningen op de grond. Bij sommige cursusleidsters is het gebruikelijk dat het cursusgeld op de eerste avond wordt betaald.

Hoe groot zijn de groepen?

Voor de complete cursus: 3 tot 6 stellen. Voor de minicursus: maximaal 4 stellen.

Kun je je afmelden voor de zwangerschapscursus?

Als je je hebt aangemeld, wordt er vanuit gegaan dat je de cursus gaat volgen en wordt er een plekje voor je vrijgehouden. Als het onverhoopt niet goed gaat met je zwangerschap en je wordt in het ziekenhuis opgenomen, dan kun je je afmelden. Voor alle andere redenen waarom men zich kort voor de aanvang van de cursus afmeldt (twee tot vier weken voor de start) wordt er in principe een vergoeding gerekend van 50% van het cursusgeld + inschrijfgeld. Het is namelijk niet zeker dat er nog iemand anders op de wachtlijst staat die jullie plek kan innemen. Meer hier over kun je lezen in de algemene voorwaarden die te vinden zijn op deze site (onderaan de pagina). Vanaf 2 weken voor aanvang van de cursus en gedurende de cursus, is bij afmelding door de cursist het volledige bedrag cursusgeld verschuldigd.

Cursusleidster worden

Ik wil cursusleidster bij Samen Bevallen worden. Hoe gaat dat?

Kijk op onze website bij 'over ons'  naar het filmpje over de cursusleidster en lees hoe ook jij de leukste zwangerschapscursus kunt gaan geven.

 

bannerbvcom
Samen Kramen
banneruitwisseling
Naamloos
banner Samenbevallen 400x107
Banner voor SamenBevallen v6
geboorte tens
logo liggend zwangeren
Banner buikvolbenen 400
KK webbanner 400x107px 11

Baby

Baby Brabbels: baby, zwangerschap en meer

Baby Sensory; lessen over baby ontwikkeling

Wikibebia: Alles voor jou en je baby

Bekkenbodem

Bekkenbodem trainers

Informatie over de bekkenbodem

Bevallen

Beurzen en Kraammarkten

Negen Maanden Beurs

Ouders Natuurlijk- 6 juni 2015 en 7 nov 2015 (wintereditie)

Expo Birth Day in Gelre ziekenhuis te Zutphen

EXPO BIRTH DAY PAKT UIT IN GELRE ZIEKENHUIZEN ZUTPHEN.

Vier grote foto's uit de aankomende foto-expo BIRTH DAY zijn alvast te zien in Gelre ziekenhuizen Zutphen. 


Fotograaf Lieve Blancquaert reisde rond de wereld en fotografeerde de plekken waar kinderen ter wereld komen. Haar indrukwekkende werken zijn in mei en juni in Zutphen te zien in Dat Bolwerk, de Burgerzaal en de Walburgkerk.

In samenwerking met Gelre Ziekenhuizen Zutphen zijn vier foto's alvast te bewonderen in de hal van het ziekenhuis. Vanaf vandaag, 2 maart, hangen de doorProfotonet uitvergrote foto's van Lieve Blanqcuaert tegenover de liften. Eind juni worden deze foto’s - die verlijmt zijn op 3 mm aluminium dibond - geveild! 

Rob Mutsaers, directeur Gelre ziekenhuizen Zutphen: "Elke geboorte is een unieke belevenis voor de ouders. Waar ook ter wereld. En dit is prachtig gefotografeerd door Lieve Blancquaert. Een paar werken van haar zijn tentoongesteld in ons ziekenhuis. Iedereen is van harte welkom om deze foto’s te komen bezichtigen."
De expositie BIRTH DAY is een initiatief van St. De Geboortenis, die bezig is met het opzetten van een integraal centrum voor geboortezorg in Zutphen. 

Meer informatie
www.birthdayNL.nl

Borstvoeding

Aidulac: lactatiekundige en informatie

Zorgwijzer Borstvoeding

Kennniscentrum Borstvoeding

La Leche League

Ned. vereniging van Lactatiekundigen

Richtlijn Borstvoeding

Borstvoeding doe je zo!

Dragen

Doula

Wat doet een doula en waar vind je een?

Fotografie

Earlybirds: fotoreportages exclusief voor prematuurkindjes

Fermont Fotografie

Kraamtijd

Kraampakket spulletjes over?

Kraamtijd tips

Kraamzorg instellingen

Pijnbestrijding

Zorgen?

Steuntje in de rug voor mama

Stichting Kind en Ziekenhuis

Vereniging Ouders Couveusekinderen

Zwangerschap

Stichting Lichaamstaal

Zwangerschapskleding

Zwanger in Belgie?

Zwanger en ouder

Zwanger worden handboek

Zwangeren.com

Zwangerschapswebgids

Ovulatie berekenen