Studiedag Samen Bevallen 2018

vrijeschool zeist


Studiedag Samen Bevallen 14 april 2018
Stichtse Vrije School
Socrateslaan 24
3707GL Zeist

Op zaterdag 14 april 2018  organiseerde de vereniging Samen Bevallen haar jaarlijkse studiedag.

Programma
09.30 - 10.00 zaal open, koffie/thee, inschrijven voor de workshops (ieder kan aan twee workshops deelnemen)
10.00 - 10.10 welkom en mededelingen vanuit de vereniging
10.10 – 11.30 lezing verzorgt door Brun Kuipers 
11.30 – 12.00 koffie/thee pauze
12.00 – 13.00 vervolg lezing
13.00 – 14.00 lunchpauze
14.00 – 15.15 eerste workshop ronde
15.15 – 15.30 pauze
15.30 – 16.45 tweede workshop ronde
16.45 – 17.00 plenaire afsluiting

Lezing
De lezing werd, in opdracht van stichting Bevallingstrauma, verzorgd door Brun Kuipers MSc/RN, gezondheidswetenschapper en geboortetrauma therapeut in haar praktijk De Geboortespecialist.

Deze lezing ging over gezondheid – moederschap – geboorte – trauma – herstel.

Vanaf 2000 is Brun werkzaam in de verloskundigenzorg. Tijdens haar masterstudie Klinische Gezondheids- en Verplegingswetenschappen heeft ze zich verdiept in geboorte ervaringen van moeders en de gevolgen daarvan in hun dagelijks leven. In 2010 heeft ze haar praktijk De Geboortespecialist opgericht om ouders begeleiding te geven. Veel moeders bleken traumatische ervaringen te hebben opgedaan tijdens hun bevalling. Er was toen nog weinig bekend over het bestaan en de behandeling van een geboortetrauma. Met meer kennis over de reactie op negatieve geboorte ervaringen, gesprekstechnieken, biosociale wetenschap, neuropsychologie en epigenetica had Brun alle elementen om een hersteltherapie voor moeders te ontwikkelen. Dat draagt niet alleen bij aan het herstel van een geboortetrauma, maar levert ook veel kennis op over wat volgens moeders een geboortetrauma is en wat daarvan de gevolgen zijn in hun dagelijks leven.
We kregen handvatten aangereikt hoe we aspecten van het geboortetrauma kunnen herkennen en hoe we hierbij kunnen ondersteunen vanuit onze rol als zwangerschapsdocent.

 

PROGRAMMA WORKSHOPS

Workshop 1
“Bewaak het fort en brul als het moet.” Hoe vaders hun eigen plek in kunnen nemen rondom de bevalling
De Praktijkvader, Jeroen de Jong

Hoe word je de vader die je je kinderen gunt? Die vraag is de basis voor al het werk wat Jeroen de Jong met vaders doet. De afgelopen jaren bereikte Jeroen met zijn artikelen, interviews en trainingen vele duizenden vaders. En nu komt hij op de Samen Bevallen Studiedag vertellen wat hij de afgelopen jaren geleerd heeft van al die mannen: 
- wat komen ze tegen?
- wat hebben ze nodig?
- hoe willen ze aangesproken worden?
- waar zijn ze bang voor?
- wat hadden ze graag willen weten toen ze voor het eerst vader werden?

Veruit de meeste mannen willen én alles goed en én voelen zich heel erg verantwoordelijk én doen alles het liefst alleen. Terwijl een bevalling juist vraagt om controle los durven laten, even niets doen en je partner ondersteunen. In de workshop spraken we over hoe mannen hun energie en daadkracht op een goede manier in kunnen zetten rondom de bevalling en hoe je ze daar als cursusleidster bij kunt helpen. Maar ook over hoe mannen hun eigen twijfels en angsten rondom de bevalling aan kunnen kijken, zodat ze tijdens de bevalling zelf minder aan de orde zullen zijn. 

Op het intranet onder het kopje "nieuws" is de powerpoint en zijn twee e-books van De Praktijkvader te vinden. Intranet is alleen toegankelijk voor cursusleidsters Samen Bevallen.

Workshop 2
De Babycoach
Meta Kierkels, Babycoach, pedagoog en systeemtherapeut

Meta is eigenaar en grondlegger van “De Babycoach”. Zij coacht ouders, traint professionals en ontwikkelt educatie materiaal. Ze heeft een groot hart voor baby’s en een brede kennis en ervaring op het gebied van hechting, relatievorming en ouderschapsontwikkeling. Meta werkt holistisch, realistisch en praktisch; haar motto is: “Ontwikkelen doe je samen”.

Meta nam je tijdens de workshop mee in haar werkveld door middel van een interactief programma.

Workshop 3

Update Borstvoeding , de nieuwste inzichten over fabels & feiten en ouders motiveren zonder forceren

Christy Burrow, IBCLC en psycholoog

Christy biedt sinds 2004 begeleiding bij borstvoeding. Voordat zij als lactatiekundige “Fijn voeden” startte werkte zij ruim 7 jaar, met veel plezier, als vrijwilliger voor de vereniging Borstvoeding Natuurlijk. Zelf heeft ze alle drie haar kinderen borstvoeding gegeven en heeft in Nijmegen de VBN activiteiten voor toekomstige ouders en voedende moeders opgezet en gedraaid. Door gastlessen te verzorgen over borstvoeding op de Hogeschool Arnhem/Nijmegen draagt zij ook bij aan de scholing van toekomstige zorgverleners.

In de pauzes was het mogelijk om onze informatiemarkt te bezoeken!


Voor meer informatie mail naar Jet de Roode jetderoode@zonnet.nl

Men kan lid worden van de vereniging Samen Bevallen voor 35 euro per jaar en geniet meteen de ledenkorting op de studiedag. 

Een hartelijke groet namens de studiewerkgroep!

Brechje Furman, Karina Bremers en Jet de Roode.

 

 

 

Meer nieuws

Privacy

Privacy verklaring

Privacy verklaring Samen bevallen   Allereerst beloven we je dat:

NMB logo 2018 jpg

Negenmaandenbeurs 2018

Het begint inmiddels traditie te worden, want ook in 2018 zijn onze cursusleidsters tijdens de Negenmaandenbeurs aanwezig om

IMG 0452

Wil je cursusleidster worden?

Cursusleidster worden?

vrijeschool zeist

Studiedag Samen Bevallen 2018

Studiedag Samen Bevallen 14 april 2018 Stichtse Vrije School Socrateslaan 24 3707GL Zeist Op zaterdag

CL worden foto

Informatiedag 'Cursusleidster worden?'

Bezoek 1 van onze informatiedagen!   Wil jij cursusleidster van Samen Bevallen worden, om