Over ons

Welkom bij de vereniging Samen Bevallen!

Wij geven al 30 jaar zwangerschapscursussen aan zwangeren mét hun partner omdat wij geloven in de kracht van een team. De verloskundige zal tijdens jullie bevalling niet continue aanwezig zijn. Vooral in de beginfase van de bevalling zullen jullie de tijd veelal samen doorbrengen. Door tijdens de cursus alle verschillende fases van het geboorteproces te bespreken, weten jullie wat je te wachten staat. Vaak geeft dat al enorm veel rust. Partners geven we een actieve, coachende rol. Je blijft bij haar, helpt haar ontspannen, ook als het moeilijk voor haar is. Je kunt haar begeleiden bij de ademhalingsoefeningen en als ze ’t even niet meer ziet zitten, ben jij haar steun en toeverlaat. 

Wij helpen jullie met deze voorbereidingen: jullie een zo goed mogelijke start als gezin geven, daar staan we voor!

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen mogelijk. De bekendste is de complete cursus. Daarnaast verzorgen we een Minicursus, herhalingscursus, privé-cursus en anderstalige cursussen. Op twee plaatsen in Nederland kunnen jullie bovendien een luxe weekendcursus volgen.

We leiden onze cursusleidsters zelf op. Wij zijn niet alleen uitstekend gekwalificeerd, maar ook nog eens zelf bevallen en daarmee dus ervaringskundigen. Door studiedagen en bijscholing blijven we goed op de hoogte van de actuele ontwikkelingen die te maken hebben met zwangerschap en bevalling. In ons eigen tijdschrift publiceren we nieuwsfeiten, ontwikkelingen rondom zwangerschap en bevalling, onderzoeksresultaten en werken we met themanummers, zodat we een kwalitatief hoge en steeds actuele cursus kunnen geven.

Direct naar een cursus bij jullie in de buurt

Klik op de kaart om te zien waar onze verschillende cursussen gegeven worden.

Cursusleidster worden?

Lees hier meer over het opleidingstraject en bekijk het filmpje!

Onze werkgroepen

assets/
Corona en Samen Bevallen
Het Corona-virus treft ons allemaal en ook Samen Bevallen volgt de ontwikkelingen en nieuwsberichten. De zwangerschapsdocenten van Samen Bevallen volgen de richtlijnen ten aanzien van Corona. Dit betekent dat er digitaal of live op locatie cursus gegeven wordt, maar dan in een wat aangepaste vorm met 1,5m afstand, soms een kleinere groep, niet komen bij klachten etc.
Ondanks deze aanpassingen blijft de Vereniging Samen Bevallen staan voor kwaliteit en een persoonlijke benadering. Nooit was een goede voorbereiding op jullie bevalling belangrijker dan nu.
Informeer daarom bij een cursuslocatie in jullie buurt welke mogelijkheden er zijn qua cursussen voor jullie. Dan weet je precies hoe en wat. De zwangerschapsdocenten van Samen Bevallen staan voor jullie klaar in heel Nederland.
icon opleiding
Wil je zwangerschapsdocente worden?
Lijkt het je leuk om zwangerschapsdocente te worden bij de Vereniging Samen Bevallen? In verschillende regio's kunnen we versterking gebruiken!

Zou je ook graag zwangerschapsdocente willen worden van de Vereniging Samen Bevallen? Erg leuk dat je hier belangstelling in hebt. We zijn altijd blij met nieuwe collega's die het ook belangrijk vinden om aanstaande ouders een goede basis mee te geven!
Om te informeren wat de mogelijkheden in jouw regio zijn kun je een e-mail sturen naar opleiding@samenbevallen.nl of direct bellen met onze contactpersoon Annette Mijnheer tel. 06-37140163


Volgende opleiding start april 2022.
Sluiting inschrijven 15 maart 2022.
De vakanties zijn gelijk aan de landelijke schoolvakantie periode.

Toelatingseisen
* Je bent (of wordt) lid van de vereniging Samen Bevallen.
* Je bent zelf bevallen.
* Je hebt als zwangere een cursus Samen Bevallen gevolgd, of woont een cursus bij als toeschouwer vóórdat de opleiding start.
* De regioleidster van de regio waarin je wilt gaan werken heeft je schriftelijke toestemming gegeven.
* Je hebt een goede algemene ontwikkeling.
* Je hebt een HBO denkniveau.
* Je hebt de faciliteiten om de cursus Samen Bevallen thuis te geven of je beschikt, in overleg met de regio waarin je wilt werken, over een andere geschikte ruimte.

Een vooropleiding op HBO-niveau en/of ervaring binnen de gezondheidszorg of binnen het onderwijs strekt tot de aanbeveling!
Scholingsdagen, tentamens en stage
De opleiding bestaat uit 12 scholingsdagen in Amersfoort met daarnaast E-learning. Je volgt zowel theorie- als praktijklessen. Daarnaast moet je een aantal stages lopen en tentamens doen. Na het eerste opleidingsjaar schrijf je een cursusprogramma. Als deze goed is gekeurd, mag je de cursus geven onder supervisie van een erkende en ervaren cursusleidster. Als dit met goed gevolg is afgelegd, volgt een eindgesprek. Vervolgens kun je starten als cursusleidster van de vereniging Samen Bevallen.

Opleidingsduur
Snelle cursisten zijn binnen 1 jaar klaar, maar je mag twee jaar over de opleiding doen. De opleiding wordt op HBO-niveau gegeven. De gemiddelde studiebelasting is acht uur per week. Deze uren komen dus naast de lesdagen en je stages.
Opleidingskosten
De opleiding kost €1650,- plus € 50 administratiekosten. Hierbij inbegrepen is de studiegids, syllabus, een bekken en een platenpakket. Daarnaast moeten er boeken aangeschaft worden ter waarde van ongeveer € 100. Het lidmaatschap van de vereniging Samen Bevallen kost € 35 per jaar.(prijswijzigingen voorbehouden).
Opleidingskosten kunnen soms gefinancierd worden door de flexibele arbeidsvoorwaarden van je huidige werk. De cao ziekenhuiswezen biedt bv mogelijkheden om vakantiegeld, eindejaarsuitkering e.d. in te zetten voor opleiding, vergelijkbaar met bijv. fiets-project.

Brochure
Op te vragen via opleiding@samenbevallen.nl

We zoeken enthousiaste collega's in de volgende gebieden:
Regio Zuid-Holland-Zuid
Rotterdam Noord
Heerenveen/Wolvega/Steenwijk/Lemmer/Joure eo
Lelystad
Barneveld
Deventer
Venray
Roermond
Maastricht
Echt
Uden/Veghel
Breukelen e.o.
Berkel Roderijs
Zeewolde
Harderwijk
Beverwijk
Gaanderen
Ulft
Winterswijk
Emmen
Hoogeveen
Leiden
Alphen a/d Rijn
Woerden
Rotterdam-zuid
icon hoorn
PR-Werkgroep
De pr-werkgroep draagt zorg voor de website, de social media en regelt alle pr-zaken voor de Vereniging Samen Bevallen. Zo organiseren zij dat Samen Bevallen op een aantal landelijke beurzen te vinden is, en regelmatig in tijdschriften en andere media te vinden zijn.

Contact: pr-werkgroep@samenbevallen.nl
icon werkgroep
Studiewerkgroep
Voor iedereen die interesse heeft in onderwerpen rondom zwangerschap en bevallen, organiseert de studiewerkgroep een jaarlijkse studiedag. Niet alleen leden van de Vereniging Samen Bevallen, maar ook verloskundigen en andere geinteresseerden kunnen hier lezingen bijwonen en deelnemen aan workshops.

Contactpersonen:
Brechje Furman, Danielle Wester en Jet de Roode (tel: 033-4616432)
studiewerkgroep@samenbevallen.nl
icon opleiding
Opleidingswerkgroep
Voor de Zwangerschapsdocenten in Opleiding start ieder jaar in april het opleidingsjaar. De opleidingswerkgroep is verantwoordelijk voor de beleidslijnen rondom de opleiding maar draagt ook zorg voor beschikbare docenten, een school locatie, de lesmaterialen en de benodigde spullen voor de opleiding. Naast dit alles is de opleidingswerkgroep een denktank om de vooruitgang en digitalisering van de opleiding na te streven.

Contactpersoon:
Annette Mijnheer 074-2437632
opleiding@samenbevallen.nl
icon tijdschrift
Het Tijdschrift
Samen Bevallen geeft viermaal per jaar een tijdschrift uit. Dit tijdschrift is bedoeld als vakliteratuur voor onze cursusleidsters Samen Bevallen, maar kan ook gelezen worden door andere zwangerschapsdocenten, verloskundigen en geïnteresseerden. Het tijdschrift komt viermaal per jaar uit en heeft iedere keer een ander thema.

Voor insturen van een redactioneel stuk, of vragen over de inhoud en redactie kunt u mailen naar tijdschrift@samenbevallen.nl