Nieuws vanuit het bestuur

Beste collega’s,

De volgende documenten zijn toegevoegd aan het intranet, onder het kopje ‘Vereniging’:

  • Bestuurshandboek 2024
  • Notulen ALV 2024
  • Notulen bestuursvergadering 20-03-2024
  • Aangepaste algemene voorwaarden

Bedankt!

Google reviews

Beste collega’s,

Als cursisten een leuke review achterlaten op de Google pagina van Samen Bevallen, helpt dat onze vindbaarheid op Google te vergroten.

Een review achterlaten kan op https://g.page/r/CSkLpev1YTOIEAI/review. Of scan de QR code.

Programma Symposium 2024

Beste collega’s,

Het programma van het Symposium Samen Bevallen 2024 is bekend. Zie het bijgevoegde bestand voor meer informatie en inschrijven.

Symposium Samen Bevallen 2024

Op zaterdag 13 april 2024 is het jaarlijkse Symposium van de vereniging Samen Bevallen, met dit jaar als thema: De Kraamtijd. Je bent van harte welkom om je te laten inspireren door interessante workshops en na het kijken van een bijzondere documentaire met andere geboorteprofessionals ideeën uit te kunnen wisselen.

Download hieronder de volledige uitnodiging met meer informatie over het programma en de sprekers, aanmelden en tarieven.

Aanmelden voor 30 maart
Vul svp het aanmeldformulier volledig en per persoon in: Hier inschrijven
We kijken er naar uit om jullie op 13 april op onze nieuwe locatie te mogen verwelkomen.

Adres
Corderius College
De Ganskuijl 105
3817 EZ  Amersfoort

Een hartelijke groet van de symposium commissie,
Brechje Furman, Mirjam de Keijzer en Laura Rodenburg

Notulen bestuursvergaderingen 20 september 2023, 8 november 2023 en 16 januari 2024

Beste collega’s,

De notulen van de afgelopen 3 bestuursvergaderingen zijn geplaatst op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Verwachtingenkaartje toegevoegd aan intranet

Beste collega’s,

Collega Petra Koolen heeft een mooi verwachtingenkaartje ontwikkeld. Dit kaartje is toegevoegd aan intranet, en is te vinden onder het kopje Downloads, Overige downloads.

Heb je zelf een leuk item ontwikkeld, dat je gebruikt in je cursus? En wil je dat delen met je collega’s en beschikbaar maken op intranet? Stuur dan het bestand per mail naar werkgroepwebsite@samenbevallen.nl.

Overzicht werkgroepen

Beste collega’s,

Het overzicht van de verschillende werkgroepen binnen de vereniging is bijgewerkt. Je vindt deze op intranet, onder het kopje ‘Vereniging Samen Bevallen’.

Social media protocol en werkinstructie

Beste collega’s,

Via onderstaande link is het nieuwe social media protocol voor Samen Bevallen te lezen. Ook staat hierin een werkinstructie om met behulp van Canva social media posts te maken.

Foto’s 40 jarig jubileum

Beste collega’s,

De foto’s van het 40 jarig jubileum staan op intranet. Je vindt ze onder het kopje “Vereniging Samen Bevallen” en dan onder de knop “Foto’s jubileumfeest”.

Notulen bestuursvergadering 7 juni 2023

Beste collega’s,

Hierbij de notulen van de bestuursvergadering op 7 juni jl. Deze zijn ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Notulen bestuursvergadering 5 april 2023

Beste collega’s,

Hierbij de notulen van de bestuursvergadering op 5 april jl. Deze zijn ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Magazine mei 2023

Beste collega’s,

Het meest recente magazine met als thema ontsluiting is nu op intranet te vinden.

Cursistenboekje in het Engels

Beste collega’s,

Het cursistenboekje is nu ook in het Engels beschikbaar, en te downloaden vanaf het intranet.

Symposium 15-jarig jubileum Samen Bevallen

Beste collega’s,

In het kader van het 40-jarig jubileum doken we in de geschiedenis van Samen Bevallen en zijn we erachter gekomen dat het 15-jarig jubileum gevierd werd met een symposium waarvan een ongeveer 2 uur durende film gemaakt werd. De titel van dit symposium was “Bevallen in de 21ste eeuw” en er kwam een aantal heel interessante lezingen en workshops aan bod waarvan we 4 korte leuke en informatieve fragmenten met jullie willen delen. Deze zijn op intranet van de website van Samen Bevallen te vinden, onder het kopje “Magazine”.

1.           Introductie van het symposium door Hannie Oor, toenmalige voorzitter van de vereniging, en de dagvoorzitter en verloskundige Ton Deerenberg, en felicitatie van Ada Sinige.

2.           “De rol van de zwangerschapscursussen”: een lezing door Hannie Oor, die ons meeneemt in de geschiedenis van de zwangerschapsbegeleiding.

3.           “De zin en onzin van pijnbestrijding tijdens de bevalling”: een lezing door gynaecoloog Dr. Bart van der Lugt. Hij vertelt meer over in welke situaties hij als gynaecoloog voor een pijnbestrijding zou kiezen tijdens de bevalling.

4.            “Blijft Nederland thuis bevallen?”: een lezing door de verloskundige Mary Zwart. Wat opvalt is dat haar voorspelling over het percentage thuisbevallingen in 2020 behoorlijk overkomt met de werkelijke cijfers 20 jaar later.               

Heel veel kijkplezier!

Werkgroep Magazine

Notulen bestuursvergadering 25 januari 2023

Beste collega’s,

Hierbij de notulen van de bestuursvergadering op 25 januari jl. Deze zijn ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Notulen ALV 11 maart 2023

Beste collega’s,

Hierbij de notulen van de ALV van 11 maart jl. Deze zijn ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Verenigingshandboek 2023

Beste collega’s,

Hierbij de nieuwste versie van ons verenigingshandboek. Deze is ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

ALV 2023

Beste zwangerschapsdocenten, ZIO-ers en abonnementhouders van de vereniging Samen Bevallen,

Hierbij nodig ik jou graag uit de online ALV op 11 maart bij te wonen. Vanaf 9.45 uur ben je welkom en kan je inloggen in de online omgeving. We starten om 10.00 uur. De ALV zal tot ongeveer 12.30 uur duren. Aanmelden voor de ALV kan bij Malua te Lintelo: ledenadministratie@samenbevallen.nl.

Tijdens deze ALV kijken we terug op 2022 en blikken we vooruit naar aankomend jaar. Dit jaar hebben we één stemmingsstuk. Dit stemmingsstuk gaat over de einddatum van het eerste bestuurstermijn van Loes Datema en Tinka Reins. Deze einddatum ligt onhandig ten opzichte van de ALV die altijd in het voorjaar gepland staat. Ons voorstel is daarom om tijdens de ALV in maart 2024 deze bestuursfuncties ter stemming te brengen, zodat de (nieuwe) bestuursleden gekozen kunnen worden. De (nieuwe) bestuursleden kunnen daardoor een half jaar ingewerkt worden en lopen dan weer parallel aan de ALV periode.

In deze e-mail hebben wij de agenda en het jaarverslag van het bestuur al toegevoegd. De financiële stukken, jaarverslagen van de werkgroepen, het handboeken en wijzigingsdocument en link naar de online Teams-vergadering ontvangen jullie na aanmelding uiterlijk 25 februari.

Ook dit jaar vergaderen wij weer online. Daarom vinden jullie hieronder een aantal richtlijnen om het soepel te laten verlopen.

Online ALV

Wij vragen je de microfoon tijdens de ALV zoveel mogelijk te dempen. Bij vragen kan je het handje opsteken, zodat wij je de ruimte kunnen geven om je vraag te stellen. Verder kan je in de chat je vragen en /of opmerkingen plaatsen. Deze zullen daar ook beantwoord worden.

Stemmen

Tijdens de ALV mag er alleen gestemd worden door de zwangerschapsdocenten. Ben jij tijdens de ALV nog in opleiding of ben jij abonnementhouder, dan heb jij geen stemrecht.

Dit jaar stemmen we voor het eerst online en anoniem. Dit doen we via surveymonkey. De link voor de stemming wordt tijdens de ALV gedeeld in de chat. Om de stemming in te vullen heb je geen inlogcode of wachtwoord nodig.

Het is deze vergadering mogelijk om iemand te machtigen om voor jou te stemmen. Het is belangrijk dat je uiterlijk 4 maart het formulier ‘Machtiging ALV’ (zie bijlagen) opstuurt naar de ledenadministratie@samenbevallen.nl. Je mag voor maximaal één andere docent stemmen.

Wij hopen jullie bij deze voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je vragen hebben, dan mag je mij bellen en e-mailen. Mijn gegevens vind je hieronder.

Wij zien je graag tijdens de ALV.

Hartelijke groet, namens het gehele bestuur,

Loes Datema

Voorzitter vereniging Samen Bevallen

Tel: +31 6387 447 41

Nieuwe syllabus Samen Bevallen

Beste collega’s,

De nieuwe syllabus is toegevoegd aan intranet, en is te vinden onder het kopje Downloads, Overige downloads.

Symposium Samen Bevallen 2023

Op zaterdag 15 april 2023 is het jaarlijkse Symposium van de vereniging Samen Bevallen. Je bent van harte welkom om je te laten inspireren door interessante lezingen, workshops en het samenzijn met andere geboorteprofessionals. Zoals zwangerschapsdocenten, verloskundigen, doula’s, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, lactatiekundigen, docenten, coaches, therapeuten en studenten.

Een programma voor iedereen met hart voor aanstaande & jonge ouders en hun kindje.

Download hieronder de volledige uitnodiging met meer informatie over het programma en de sprekers, aanmelden en tarieven.

Aanmelden voor 25 maart
symposium@samenbevallen.nl o.v.v. de juiste tariefgroep

Adres

Stichtse Vrije School
Socrateslaan 24
3707 GL Zeist

Een hartelijke groet van de symposium commissie,

Brechje Furman, Karina Bremers en Laura Rodenburg

Programma Symposium 2023

Beste collega’s,

Het programma van het Symposium Samen Bevallen 2023 is bekend. Zie het bijgevoegde bestand voor meer informatie en inschrijven.

Notulen bestuursvergadering en regiodag

Beste collega’s,

Hierbij de notulen van de bestuursvergadering van 28 september 2022 en de regiodag van 5 november 2022. Deze zijn ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Stempelkaart massage toegevoegd aan intranet

Beste collega’s,

De stempelkaart massage, met dank aan Martine Bruin, is toegevoegd aan intranet, en is te vinden onder het kopje Downloads, Overige downloads.

Filmpje toevoegen cursusdata door CAP

Beste collega’s,

Op veler verzoek hierbij nogmaals het filmpje over hoe je cursusdata kunt toevoegen aan de website. Het filmpje staat geplaatst op het intranet in het mapje filmpjes, maar je kunt er ook naar toe door op onderstaande link te klikken. Let op: je kunt alleen cursusdata toevoegen als je ingelogd bent als CAP en dus niet als je bent ingelogd als zwangerschapsdocent.

Notulen bestuursvergadering

Beste collega’s,

Hierbij de notulen van de bestuursvergadering van 15 juni 2022. Deze zijn ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Jaarplanning 2023

Beste collega’s,

Hierbij de jaarplanning van 2023. Deze is ook terug te vinden op het Intranet, onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Overgang e-mails naar nieuw programma

Beste collega’s,

De mailboxen zijn inmiddels overgezet naar de nieuwe provider. Na de eerste testmails en testaanmeldingen lijkt alles goed te werken. Degenen die een @samenbevallen-mailadres beheren, hebben inmiddels op hun privé-mailadres de nieuwe inloggegevens ontvangen. Lees deze mail goed door!

Onze vraag aan jullie: Zoek deze mail even op en probeer gelijk even in te loggen om te kijken of alles werkt. Stuur ook een testaanmelding via de website.

Lukt het niet om in te loggen, neem dan even contact op met de Werkgroep Website, via werkgroepwebsite@samenbevallen.nl.

Heb je geen mail met inloggegevens ontvangen, terwijl je wel denkt dat je deze zou moeten ontvangen, neem ook dan even contact op met de Werkgroep Website!

Vriendelijke groeten,

Elma, Suzan en Evelien (Werkgroep Website)

Overgang mailprogramma

Vanaf woensdag 22 juni gaat Samen Bevallen over naar een nieuw mailprogramma. Wij doen ons uiterste best om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Het kan het zijn dat het wat langer duurt voor je reactie van een collega op je inschrijving of mail krijgt. Heb je over 3 dagen nog geen reactie ontvangen, vul het inschrijformulier dan opnieuw in, neem telefonisch contact op met jullie locatie of stuur je mail nogmaals.

Alvast bij voorbaat onze excuses voor het ongemak.

Zwangerschapsdocenten van Samen Bevallen

Instructie filmpjes

Via het intranet zijn allerlei instructie filmpjes te bekijken over hoe je de website kunt gebruiken. De map met filmpjes is terug te vinden via het intranet onder het kopje Vereniging Samen Bevallen.

Nog lang niet alle filmpjes staan al online, maar de komende tijd zullen er steeds meer worden geplaatst. Als er nieuwe filmpjes geplaatst worden, komt er onder Nieuwsberichten zwangerschapsdocenten een nieuw bericht te staan. Je kunt je abonneren op deze nieuwsberichten, zodat je een mailtje ontvangt wanneer er een nieuw nieuwsbericht is verschenen.

Meer weten? Kijk dan onderstaand instructie filmpje.

MELDINGEN NIEUWSBERICHTEN AANZETTEN

Overzetten mail naar nieuwe mailhost

Beste collega’s,

Woensdag 22 juni 2022 worden de mailboxen eindigend op @samenbevallen.nl ondergebracht onder een andere mailhost. Dit betekent dat alle mailboxen worden overgezet en leeggemaakt. Dit geldt niet alleen voor de inbox, maar ook ALLE onderliggende mappen. Alle mails die er per die datum nog in staan, zullen dan dus worden verwijderd!

Verwerk dus uiterlijk 21 juni ALLE mail, en sla e-mail die je wilt bewaren, op!

Tip: stuur de mails die je wilt bewaren even door naar je eigen privémail, zodat deze niet verloren gaan.

Meer informatie over hoe je straks kunt inloggen op de mail nadat die is overgezet naar de nieuwe mailhost ontvang je later.

Vriendelijke groet,
Suzan, Evelien en Elma
Werkgroep Website

Nieuwe website en een ‘nieuw’ logo

Wat zijn we trots dat we jullie onze nieuwe website kunnen laten zien! Helemaal afgestemd op wat jullie belangrijk vinden met allerlei verschillende zoekfuncties. Neem dus snel een kijkje op onze prachtige website.

En bij een nieuwe site hoort natuurlijk ook een nieuw logo. Al is dit logo natuurlijk niet helemaal nieuw, want in de basis is het logo net als Samen Bevallen nog steeds hetzelfde. Maar… het nieuwe logo is wel opgefrist met nieuwe kleurtjes en vormgeving en daardoor helemaal klaar voor de toekomst. Daarmee is het ook kenmerkend voor de Samen Bevallen cursussen en de Vereniging Samen Bevallen zelf:

We gaan mee met onze tijd en zijn klaar voor de toekomst!

Ervaringsverhaal: bevallen in Coronatijd

Na het eerste trimester van de zwangerschap van onze zoon, zochten we een praktisch ingestelde bevallingscursus met als belangrijkste punt dat de papa’s-to-be ook mochten aansluiten bij iedere bijeenkomst. We zouden immers samen onze eerste bevalling gaan beleven en wilden ons hier dan ook samen op kunnen voorbereiden. De cursus van Samen Bevallen was hierin uniek, dus de keuze was snel gemaakt.

Ondanks de Coronatijd was het streven om tijdens de cursus zoveel mogelijk bijeenkomsten in levende lijve door te laten gaan op locatie. Bij onze cursus is het helaas alleen bij de eerste bijeenkomst gebleven, maar daarin is wel de basis gelegd voor een heel prettige cursus met een super interactieve groep. De overige bijeenkomsten hebben we online gehouden, wat vooral bij de ademhalingsoefeningen af en toe creativiteit van iedereen vroeg. Complimenten ook voor onze cursusleidster Arianne en de andere stellen in de cursus, want met zijn allen hebben we volgens mij wel het meeste uit de cursus weten te halen.

Wat voor mij het meest waardevol was, waren de ademhalingsoefeningen en dan vooral gekoppeld aan welke ademhaling je toepast in welk deel van de bevalling. De langzame buikpers hielp me ook ontspannen tijdens meditaties die ik soms ’s avonds voor het slapen gaan deed. Het doorspreken van het globale verloop van een bevalling was vooral voor mijn man Niels heel interessant. Hij wilde graag weten hoe hij me het beste kon ondersteunen in elk deel van de bevalling en heeft dan ook fanatiek mee geoefend met de ademhalingsoefeningen.

Vanwege zwangerschapsdiabetes met insulinegebruik, zou ik met 38 weken zwangerschap ingeleid worden en bevallen in het ziekenhuis. En dat iedere bevalling uniek is en zijn eigen plan trekt, blijkt wel weer, want met 37,5 week zwangerschap diende onze zoon Sam zich aan met het breken van de vliezen om half één ‘s nachts. Met het breken van de vliezen begonnen bij mij ook de weeën meteen op te komen, zodat ik toen we om half 2 in het ziekenhuis aankwamen al ongeveer iedere 5 minuten een wee had. Er volgde vervolgens een heel drukke nacht in het ziekenhuis, waarin we 5 bevalkamers gezien hebben, apparatuur faalde en Niels onze spullen van hot naar her heeft gesleept. Zelf heb ik daar niets van gemerkt, want het wegademen van de weeën bracht me helemaal in mijn eigen coconnetje. Gelukkig was ik tijdens de bevalling ook heel mobiel en kon ik tot 8 centimeter ontsluiting de weeën met de ademhalingstechnieken opvangen. Wanneer het even wat minder ging kon Niels me weer helpen terug in het ritme te komen. Rond 8 cm ontsluiting mocht ik onder de douche, wat echt verlichting gaf. De verlichting was nodig, want ik had inmiddels ook flinke persdrang. Rond 9,5 cm ontsluiting kon ik de persdrang ook niet meer wegpuffen en ben ik weer terug in bed gegaan, om voor te bereiden op de persfase.

Je hoort het vaker en ook voor mij gold het: het mee mogen persen in de persfase was een opluchting. Voor mij des te meer, omdat ik tijdens de persfase ineens rust had tussen de weeën, waarin ik me ook echt even helemaal kon ontspannen. Toen pas merkte ik hoe snel de weeën elkaar hebben opgevolgd in de ontsluitingsfase. Uiteindelijk heeft mijn ontsluitingsfase 6 uur geduurd en de persfase ruim 1,5 uur. Even was ik helemaal vergeten hoe ik moest ademhalen tijdens het persen en heeft Niels me, samen met de verpleegkundige weer terug in het ritme weten te brengen.

De persfase eindigde uiteindelijk met een knip en een vacuümverlossing, waarna onze zoon Sam om 8.05 uur gezond op de wereld gekomen is. Samenvattend heeft de cursus ons heel goed geholpen voor te bereiden op de bevalling en waren er tijdens de bevalling ook geen verrassingen voor ons. Een heel waardevolle cursus en we zouden het zo weer doen!

Let op: merknaam fraudeurs

Al sinds jaar en dag vergoeden veel zorgverzekeraars (een deel van) de cursus Samen Bevallen en dat is niet voor niets. Vereniging Samen Bevallen bestaat al ruim 35 jaar en biedt kwaliteit aan zwangeren en hun partners.
Die kwaliteit is belangrijk voor cursisten en vaak ook de reden waarom er voor Samen Bevallen gekozen wordt.

Er is veel wildgroei aan cursussen in zwangerschapsland en de naam Samen Bevallen wordt helaas ook wel eens onterecht gebruikt door personen of bedrijven die niet aangesloten zijn bij en opgeleid zijn door Vereniging Samen Bevallen. Hoewel de vereniging er alles aan doet om dit te voorkomen, gebeurt het een enkele keer toch nog dat de naam van onze cursus onterecht gebruikt wordt door anderen.

De merknaam Samen Bevallen is een beschermde merknaam en mag niet door andere personen gebruikt worden dan de actieve zwangerschapsdocenten Samen Bevallen die op deze website genoemd worden onder het kopje Docenten. Mocht je dus twijfelen over of een bepaald persoon de cursus Samen Bevallen van Vereniging Samen Bevallen aanbiedt, check dan de naam van deze persoon in deze lijst.

Alleen dan weet je zeker dat je de kwaliteit krijgt waar Samen Bevallen voor staat!

Corona update 25-02-2022

De maatregelen rondom Corona zijn versoepeld, ook voor de zwangerschapsdocenten van Vereniging Samen Bevallen. Dat betekent in de meeste gevallen dat er weer op locatie of thuis cursus gegeven wordt. Wel houden we zoveel mogelijk rekeningen met afstand en persoonlijke wensen.

  • de bij sommige locaties aangepaste groepsgrootte hoeft niet langer te worden gehanteerd, dus voor een complete cursus houdt dit in dat alle locaties weer maximaal 6 stellen mogen laten deelnemen aan de cursus en bij een minicursus en een herhalingscursus maximaal 4 stellen;
  • uiteraard zal er nog steeds extra gelet worden op ventilatie en hygiëne van de cursuslocatie.

Vereniging Samen Bevallen stond tijdens Corona en nu nog steeds voor kwaliteit en een persoonlijke benadering. Nooit was een goede voorbereiding op jullie bevalling belangrijker dan nu. 

Omdat Corona nog niet compleet weg is kan de manier van cursus geven per locatie verschillen. Neem daarom contact op met de zwangerschapsdocent van de plaats waar jullie cursus willen volgen. De zwangerschapsdocenten van Samen Bevallen staan voor jullie klaar in heel Nederland.

Cursussen

Vanaf het prille begin van een zwangerschap is het duidelijk: jullie staan aan de vooravond van een bijzonder avontuur. Ieder met eigen gevoelens, verwachtingen, hoop en dromen. Des te fijner is het om in deze wonderlijke periode gezamenlijk stappen te zetten richting de komst van jullie kindje. Precies daarop zijn onze zwangerschapscursussen gericht: jullie ontdekken samen op een ontspannen, gezellige en praktische manier alles over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd én over de waardevolle rol die jullie daarin – allebei – hebben. Ook is er rust en ruimte om te bespreken wat jullie lastig of misschien spannend vinden. Zo ontstaat steeds meer vertrouwen in jullie eigen kunnen én in elkaar, wat er ook op jullie pad komt. Regelmatig horen we van enthousiaste partners dat zij zich na de cursus nog meer betrokken voelen tijdens de reis van zwangerschap en bevalling tot geboorte en kraamtijd.

Nieuwsgierig welke zwangerschapscursus van Samen Bevallen bij jullie past? Bekijk ons uitgebreide aanbod:

Agenda voor zorgprofessionals

Er zijn momenteel geen agenda items voor zorgprofessionals

"We vinden het een ontzettend leuke en leerzame cursus. De bevalling zie ik niet meer als een obstakel, maar als een uitdaging, dus wat mij betreft is de cursus al geslaagd."

Erik en Eline